Rick Grobbee

Diederick (Rick) E. Grobbee is opgeleid als arts aan de Universiteit Utrecht. In 1996 werd hij aangewezen als hoogleraar Klinische Epidemiologie aan de Universiteit Utrecht en was tevens oprichter van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde, een divisie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). In 2008 heeft hij Julius Clinical Ltd. opgericht, een academische klinische onderzoeksorganisatie (www.juliusclinical.com), waarvan hij zelf Chief Medical Officer en statutair directeur is. Bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht is net zijn termijn als voorzitter van het Circulatory Healt Research Center afgelopen, waarin hij cardiovasculaire patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs aanstuurde. Hij is honorair hoogleraar in Sydney en Kuala Lumpur. In 2010 is hij door de Universiteit Utrecht benoemd tot Universiteitshoogleraar.

Rick Grobbee is (hoofd)onderzoeker geweest bij veel grootschalige epidemiologische onderzoeken en gerandomiseerde interventiestudies gerelateerd aan de preventie en behandeling van cardiovasculaire, cardiometabolische en cardiorenale ziekten. Daarnaast werkt hij aan de principes en methodes van behandelonderzoek, trial design en (big-) data analyse. 

Rick Grobbee

Contactgegevens

dgrobbee@umcutrecht.nl

Universitair Medisch Centrum Utrecht
Departement Epidemiologie
Julius Centrum
Onderzoeksprogramma Cardiovasculaire Epidemiologie

Expertisegebieden

Cardiovasculaire Gezondheid Epidemiologie

Ontcijferen van het exposoom

Ontcijferen van het exposoom

De omgeving waarin we leven heeft een dominante invloed op onze gezondheid. Het verklaart naar schatting zeventig procent van de chronische ziektelast. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, de lucht die we inademen en met wie we omgaan; al deze omgevingsfactoren spelen een rol. De combinatie van deze factoren gedurende de levensloop wordt het exposoom genoemd. Er is algemene (wetenschappelijke) consensus dat meer inzicht in het exposoom de huidige ziektelast zal helpen verklaren en dat het aanknopingspunten biedt voor preventie ...

Lees Meer
LinkedinYouTube