Joline Beulens

Joline Beulens is hoogleraar Epidemiologie van leefstijl en cadiometabole ziekten bij het departement Epidemiologie en Data Science van het Amsterdam UMC. Verder is zij lijncoördinator van de onderzoekslijn 'leefstijl en chronische ziekten epidemiologie'.

De belangrijkste focus van haar onderzoek ligt op de etiolgie en preventie van cardiometabolische ziekten, met specifieke aandacht voor de rol van gezondheidsgedrag. Zij gebruikt grootschalige observationele onderzoeken om de associatie van verschillende risicofactoren of blootstellingen en het optreden van diabetes type 2 en cardiovasculaire ziekten te kwantificeren of om nauwkeurig degenen te voorspellen met een hoog risico op het ontwikkelen van die ziekten. Interventieonderzoeken worden gebruikt om geobserveerde associates te bevestigen en het optreden van cardiometabolische ziekten te voorkomen. Zij is hoofdonderzoeker bij het CVON Supreme Nudge consort, waar zij de rol van 'nudging', prijsverandering en beweging op cardiometabool risico in mensen met een laag socioeconomische positie onderzoekt. 

Joline Beulen is (oud) redacteur van verscheidende internationale tijdschriften, zoals Diabetologia, European Journal of Preventive Cardiology en British Journal of Nutrition. Zij is lid van de Nederlandse Gezondheidsraad en oud voorzitter van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (2016-2018).

Publicaties

Development of an objectively measured walkability index for the Netherlands

Thao Minh Lam, Zhiyong Wang, Ilonca Vaartjes, Derek Karssenberg, Dick Ettema, Marco Helbich, Erik J. Timmermans, Lawrence D. Frank, Nicolette R. den Braver, Alfred J. Wagtendonk, Joline W. J. Beulens & Jeroen Lakerveld
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity volume 19, Article number: 50 (2022)

Joline Beulens

Contactgegevens

j.beulens@amsterdamumc.nl

Amsterdam Universitair Medische Centra
Locatie VUmc
Departement Epidemiologie en Data Science
De Boelelaan 1089a
1081 HV Amsterdam

Expertisegebieden

Voedselomgeving

Ontcijferen van het exposoom

Ontcijferen van het exposoom

De omgeving waarin we leven heeft een dominante invloed op onze gezondheid. Het verklaart naar schatting zeventig procent van de chronische ziektelast. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, de lucht die we inademen en met wie we omgaan; al deze omgevingsfactoren spelen een rol. De combinatie van deze factoren gedurende de levensloop wordt het exposoom genoemd. Er is algemene (wetenschappelijke) consensus dat meer inzicht in het exposoom de huidige ziektelast zal helpen verklaren en dat het aanknopingspunten biedt voor preventie ...

Lees Meer
LinkedinYouTube