Ilonca Vaartjes

Dr. Vaartjes is altijd op zoek naar de potentie van gegevens uit de echte wereld voor onderzoek naar cardiovasculaire ziekten. Ze behandelde veel onderzoeksvragen door gegevens van zorgverzekeraars, huisartsen registraties, ziekteregisters, doodsoorzaak registers, ontslagregisters van het ziekenhuis, elektronische medische dossiers en gegevens van cohorten in verschillende landen te koppelen. 

In de laatste jaren is zij betrokken geraakt bij exposoomonderzoek en heeft zij als zodanig cardiovasculaire gegevens verrijkt met gegevens uit de omgeving, met als doel om de rol van de omgeving bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten beter te begrijpen, met name bij immigranten en SES-groepen.

Zij is projectleider van het Global Geo Health Data Center en WP leider in het EU ITN project SURREAL (systems approach of urban environments and health). Zij is lid van de luchtvervuilingsexpert groep van de World Heart Federation, hoofdonderzoeker van U-health prediction en betrokken bij de coördinatie van Survey of Risk Factors, een wereldwijde audit over secundaire preventie bij hart- en vaatziekten patënten.

Publicaties

Development of an objectively measured walkability index for the Netherlands

Thao Minh Lam, Zhiyong Wang, Ilonca Vaartjes, Derek Karssenberg, Dick Ettema, Marco Helbich, Erik J. Timmermans, Lawrence D. Frank, Nicolette R. den Braver, Alfred J. Wagtendonk, Joline W. J. Beulens & Jeroen Lakerveld
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity volume 19, Article number: 50 (2022)

Ilonca Vaartjes

Contactgegevens

C.H.Vaartjes@umcutrecht.nl

UMC Utrecht
Afdeling Epidemiologie
Julius Center Onderzoeksprogramma Cardiovascular Epidemiology

 

Expertisegebieden

Cardiovascular Health

Ontcijferen van het exposoom

Ontcijferen van het exposoom

De omgeving waarin we leven heeft een dominante invloed op onze gezondheid. Het verklaart naar schatting zeventig procent van de chronische ziektelast. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, de lucht die we inademen en met wie we omgaan; al deze omgevingsfactoren spelen een rol. De combinatie van deze factoren gedurende de levensloop wordt het exposoom genoemd. Er is algemene (wetenschappelijke) consensus dat meer inzicht in het exposoom de huidige ziektelast zal helpen verklaren en dat het aanknopingspunten biedt voor preventie ...

Lees Meer
LinkedinYouTube