Erik Timmermans

Erik Timmermans, PhD, is universitair docent aan het Julius Centrum voor Gezondheid en Eerstelijnszorg van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Zijn onderzoeksprojecten richten zich op het verbeteren van ons begrip van de relatie tussen de omgeving van een individu en cardiometabole gezondheid en de mechanismen die aan die relatie ten grondslag liggen.

Hij studeerde Bewegingswetenschappen (cum laude) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als promovendus en postdoctoraal onderzoeker werkte hij bij de onderzoeksgroep Epidemiology of Aging van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Zijn promotieproject richtte zich op omgevingsdeterminanten van gezondheid en fysiek functioneren bij oudere volwassenen in zes Europese landen.

Hij is betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten van de Longitudinal Aging Study Amsterdam, waaronder MINDMAP, een internationaal consortium dat zich richt op de impact van de stedelijke omgeving op het mentaal functioneren van oudere volwassenen.

Verder is hij medeoprichter van het Geoscience and Health Cohort Consortium, waarin 25 gerenommeerde Nederlandse cohortstudies worden verrijkt met een grote verscheidenheid aan objectief gemeten omgevingsdata, en zo exposoomonderzoek mogelijk maken.

Publicaties

Development of an objectively measured walkability index for the Netherlands

Thao Minh Lam, Zhiyong Wang, Ilonca Vaartjes, Derek Karssenberg, Dick Ettema, Marco Helbich, Erik J. Timmermans, Lawrence D. Frank, Nicolette R. den Braver, Alfred J. Wagtendonk, Joline W. J. Beulens & Jeroen Lakerveld
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity volume 19, Article number: 50 (2022)

Erik Timmermans

Contactgegevens

e.j.timmermans-5@umcutrecht.nl

UMC Utrecht    
Julius Center for Health Sciences and Primary Care
Afdeling Epidemiologie

Expertisegebieden

Environmental Epidemiology

Ontcijferen van het exposoom

Ontcijferen van het exposoom

De omgeving waarin we leven heeft een dominante invloed op onze gezondheid. Het verklaart naar schatting zeventig procent van de chronische ziektelast. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, de lucht die we inademen en met wie we omgaan; al deze omgevingsfactoren spelen een rol. De combinatie van deze factoren gedurende de levensloop wordt het exposoom genoemd. Er is algemene (wetenschappelijke) consensus dat meer inzicht in het exposoom de huidige ziektelast zal helpen verklaren en dat het aanknopingspunten biedt voor preventie ...

Lees Meer
LinkedinYouTube