Annelien Bredenoord is een hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Haar onderzoek, consultancy en onderwijs is gericht op de ethische problemen in opkomende biomedische technologie en translationele geneeskunde. Zij is met name gefascineerd door de snelle ontwikkelingen in de genetica/genomica, de regeneratieve geneeskunde, het stamcelonderzoek, biobankieren, chirurgische innovaties, Big Data en de daarmee geassocieerde ethische en maatschakkepijke uitdagingen: hoe vertaal je biomedische innovaties vanuit fundamenteel onderzoek naar klinische zorg en de maatschappij in een ethisch juiste manier?
Zij heeft veel gepubliceerd op deze gebieden en is lid van verscheidende (inter)nationale comitées, waaronder het Ethics Committee van de International Society for Stem Cell Research (ISSCR), de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Young Health Council, de National Indication Committee Preimplantation Genetic Diagnosis, de NIAS Lorenz Advisory Board, L 'Oreal UNESCO For Women in Science program, en UMC Utrecht’s Medisch-Ethische Toetsingscommissie.
Safarlou CW, Bredenoord AL, Vermeulen R, Jongsma KR.
Am J Bioeth. 2021 Dec;21(12):73-75.
De omgeving waarin we leven heeft een dominante invloed op onze gezondheid. Het verklaart naar schatting zeventig procent van de chronische ziektelast. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, de lucht die we inademen en met wie we omgaan; al deze omgevingsfactoren spelen een rol. De combinatie van deze factoren gedurende de levensloop wordt het exposoom genoemd. Er is algemene (wetenschappelijke) consensus dat meer inzicht in het exposoom de huidige ziektelast zal helpen verklaren en dat het aanknopingspunten biedt voor preventie ...
Lees Meer