II.B Het interne Exposoom koppelen aan cardiometabole ziekten

Metingen van het interne Exposoom omvatten de analyse van metaboloom, microbioom, transcriptomica, proteomica en epigenetica. Deze omica-lagen vormen een complexe integratie van de effecten van het externe Exposoom met de aangeboren factoren, genetische achtergrond en allostatische belasting van het individu.

Het doel van dit onderzoeksproject is het identificeren van de interne Exposoom factoren die oorzakelijk zijn voor Cardiometabole Gezondheid, hun interactie met gastheer genetica en het externe Exposoom, en het bouwen van een voorspellend Exposoom model van Cardiometabole Ziekte ontwikkeling.

Ontcijferen van het exposoom

Ontcijferen van het exposoom

De omgeving waarin we leven heeft een dominante invloed op onze gezondheid. Het verklaart naar schatting zeventig procent van de chronische ziektelast. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, de lucht die we inademen en met wie we omgaan; al deze omgevingsfactoren spelen een rol. De combinatie van deze factoren gedurende de levensloop wordt het exposoom genoemd. Er is algemene (wetenschappelijke) consensus dat meer inzicht in het exposoom de huidige ziektelast zal helpen verklaren en dat het aanknopingspunten biedt voor preventie ...

Lees Meer
LinkedinYouTube