16 augustus 2023
Ieder jaar sterven duizenden mensen in Nederland aan de giftige lucht die ze inademen. Hoe kunnen we voorkomen dat de lucht steeds meer vervuild raakt met giftige stoffen. En hoe brengen we de hoeveelheid giftige stoffen in kaart?
In de aflevering ‘Giftige lucht’ van het Nederlands Wetenschappelijke televisieprogramma Focus (NTR Wetenschap) gaat Petra Grijzen onder andere in gesprek met de Utrechtse hoogleraar Roel Vermeulen. Hij legt hij uit hoe hij en zijn onderzoeksteam onderzoek doen naar luchtkwaliteit. Samen brengen ze een bezoek aan de nieuwe stadswijk Cartesius Utrecht die op dit moment in aanbouw is, een plek waar mensen langer gezond kunnen leven.
De omgeving waarin we leven heeft een dominante invloed op onze gezondheid. Het verklaart naar schatting zeventig procent van de chronische ziektelast. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, de lucht die we inademen en met wie we omgaan; al deze omgevingsfactoren spelen een rol. De combinatie van deze factoren gedurende de levensloop wordt het exposoom genoemd. Er is algemene (wetenschappelijke) consensus dat meer inzicht in het exposoom de huidige ziektelast zal helpen verklaren en dat het aanknopingspunten biedt voor preventie ...
Lees Meer