1 mei 2024
Wat doen chemische stoffen precies met de gezondheid? De Nederlandse gezondheidsraad heeft als advies gegeven dat de blootstelling van mensen aan chemische stoffen gemeten moeten worden in bloed en urine.
Moleculair epidemioloog Jelle Vlaanderen van de Universiteit Utrecht is „heel positief” over het advies van de Gezondheidsraad. „Op dit moment is er niks om chemische blootstelling in kaart te brengen in Nederland. Er is een groot gat in onze kennis. Er worden gigantisch veel chemische stoffen geproduceerd, maar we weten niet in welke concentraties mensen worden blootgesteld. En of er bepaalde kwetsbare groepen zijn die veel binnenkrijgen.”
De omgeving waarin we leven heeft een dominante invloed op onze gezondheid. Het verklaart naar schatting zeventig procent van de chronische ziektelast. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, de lucht die we inademen en met wie we omgaan; al deze omgevingsfactoren spelen een rol. De combinatie van deze factoren gedurende de levensloop wordt het exposoom genoemd. Er is algemene (wetenschappelijke) consensus dat meer inzicht in het exposoom de huidige ziektelast zal helpen verklaren en dat het aanknopingspunten biedt voor preventie ...
Lees Meer