Nieuws

‘Nederland is een levend lab vol data waarmee de leefstijl van mensen te sturen is’

15 januari 2024

Waarom krijgt de ene mens wel overgewicht en de ander niet? Een belangrijke factor is de leefomgeving, fysiek en sociaal.

Interview in de NRC met Jeroen Lakerveld. Het Amsterdam UMC kreeg in november 10,5 miljoen euro om met andere Europese onderzoekers vijf jaar data te verzamelen en analyseren en oorzaken van obesitas beter in beeld te brengen. OBCT heet het project: Obesity: Biological, socioCultural and environmental risk Trajectories. Simpel gezegd kijken de onderzoekers naar groepen mensen met verschillende achtergronden op verschillende plekken. Waarom krijgt de één wel overgewicht en de ander niet?

Lees het interview

Ontcijferen van het exposoom

Ontcijferen van het exposoom

De omgeving waarin we leven heeft een dominante invloed op onze gezondheid. Het verklaart naar schatting zeventig procent van de chronische ziektelast. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, de lucht die we inademen en met wie we omgaan; al deze omgevingsfactoren spelen een rol. De combinatie van deze factoren gedurende de levensloop wordt het exposoom genoemd. Er is algemene (wetenschappelijke) consensus dat meer inzicht in het exposoom de huidige ziektelast zal helpen verklaren en dat het aanknopingspunten biedt voor preventie ...

Lees Meer
LinkedinYouTube