In de media

14/06/2024 The Guardian: Kinderen die dichtbij Schiphol wonen gebruiken vaker een inhalator

14 juni 2024

De lucht in de buurt van grote luchthavens zit vol met ultrafijn stof en steeds meer onderzoeken tonen aan dat ultrafijne deeltjes slecht zijn voor de gezondheid. Prof. Gerard Hoek werd geïnterviewd door The Guardian over zijn onderzoek naar de effecten van ultrafijne deeltjes op de luchtwegen van kinderen die in de buurt van Schiphol wonen.

"Op dagen met veel luchtvaart-gerelateerde ultrafijn stof in de lucht ervoeren kinderen meer luchtwegklachten en gebruikten ze meer symptoom-verlichtende medicatie." Aldus Prof. Gerard Hoek van de Universiteit Utrecht. Kinderen die in de buurt van Schiphol wonen ervaren meer luchtwegklachten zoals hoesten, een piepende ademhaling en slijm.

Lees hier het artikel

Expertisegebieden

Luchtkwaliteit

Ontcijferen van het exposoom

Ontcijferen van het exposoom

De omgeving waarin we leven heeft een dominante invloed op onze gezondheid. Het verklaart naar schatting zeventig procent van de chronische ziektelast. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, de lucht die we inademen en met wie we omgaan; al deze omgevingsfactoren spelen een rol. De combinatie van deze factoren gedurende de levensloop wordt het exposoom genoemd. Er is algemene (wetenschappelijke) consensus dat meer inzicht in het exposoom de huidige ziektelast zal helpen verklaren en dat het aanknopingspunten biedt voor preventie ...

Lees Meer
LinkedinYouTube