In de media

18/10/24 de Volkskrant: Utrecht pakt luchtkwaliteit aan: houtkachel en open haard vanaf 2030 helemaal verboden

23 oktober 2024

De gemeente Utrecht maakte vorige week nieuwe maatregelen bekend om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Deze maatregelen bestonden onder andere uit het uitbreiden van de milieuzone en een houtstookverbod. Door deze nieuwe regels zal de concentratie schadelijke stoffen in de lucht dalen. Utrecht streeft naar de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2021. Deze advieswaarden liggen twee keer zo laag als de laatste Europese normen.

Onderzoeker Gerard Hoek (Universiteit Utrecht) doet al ruim twintig jaar onderzoek naar blootstelling aan luchtverontreiniging. Samen met collega’s, promovendi, maar ook organisaties als het RIVM en het UMC Utrecht kijkt hij naar de mate waarin luchtverontreiniging schadelijk is voor de gezondheid van mensen, zowel op korte als op lange termijn. Hij reageerde in de volkskrant op de plannen van de Gemeente Utrecht.

Hoek vindt het logisch dat de gemeente inzet op een grotere en strengere milieuzone en een houtstookverbod, en benadrukt dat dit een flinke gezondheidswinst oplevert. Tegelijkertijd vindt hij de plannen ook ‘heel ambitieus’.  

'Nu mensen steeds meer online kopen, rijden er veel dieselbusjes door de stad. Als je die elektrisch maakt, scheelt dat veel uitstoot.' Ook een verbod op houtstook geeft een flinke verbetering van de luchtkwaliteit, wat gezondheidswinst voor omwonenden oplevert. 'Maar het is ook een moeilijke maatregel, qua acceptatie. Mensen stoken vaak voor de gezelligheid.'

Lees hier het artikel

Benieuwd wat Hoek destijds zei over de advieswaarden van WHO uit 2021?

Lees zijn reactie hier 

 

Expertisegebieden

Luchtkwaliteit

Ontcijferen van het exposoom

Ontcijferen van het exposoom

De omgeving waarin we leven heeft een dominante invloed op onze gezondheid. Het verklaart naar schatting zeventig procent van de chronische ziektelast. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, de lucht die we inademen en met wie we omgaan; al deze omgevingsfactoren spelen een rol. De combinatie van deze factoren gedurende de levensloop wordt het exposoom genoemd. Er is algemene (wetenschappelijke) consensus dat meer inzicht in het exposoom de huidige ziektelast zal helpen verklaren en dat het aanknopingspunten biedt voor preventie ...

Lees Meer
LinkedinYouTube