In de media

16/10/22 Trouw: Onze omgeving maakt ons ziek, maar we weten amper hoe dat werkt

22 oktober 2022

Een draagbare gps-tracker, een siliconen polsbandje, een activiteiten-tracker, materiaal om thuis bloed en ontlasting af te nemen en twee sensoren om luchtkwaliteit te meten (een om dagelijks mee te nemen en een om voor het raam op te hangen). Ten slotte een activiteitendagboek waarin proefpersonen moeten noteren wat ze dagelijks ondernemen, en vooral ook waar ze dat doen. Een jaar later moeten de meeste metingen herhaald worden. Van de duizend deelnemers die meedoen aan onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de relatie tussen gezondheid en omgeving wordt wat gevraagd. Maar het is voor een goed doel. Want meer begrip hiervan kan veel chronische ziektes voorkomen of uitstellen. Met kleine aanpassingen in leefomgeving en levensstijl zouden veel mensen langer en gezonder kunnen leven.

De Nederlandse krant Trouw heeft een item gemaakt over ons onderzoek naar het exposoom. Zij interviewden Roel Vermeulen, Jules Kerckhoffs en Thomas Hankemeier hierover.

Lees het volledige interview

Ontcijferen van het exposoom

Ontcijferen van het exposoom

De omgeving waarin we leven heeft een dominante invloed op onze gezondheid. Het verklaart naar schatting zeventig procent van de chronische ziektelast. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, de lucht die we inademen en met wie we omgaan; al deze omgevingsfactoren spelen een rol. De combinatie van deze factoren gedurende de levensloop wordt het exposoom genoemd. Er is algemene (wetenschappelijke) consensus dat meer inzicht in het exposoom de huidige ziektelast zal helpen verklaren en dat het aanknopingspunten biedt voor preventie ...

Lees Meer
LinkedinYouTube