Evenementen

Science Café Luchtkwaliteit

9 Apr 2024 | 08.00 - 21.30 TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht

Science Café: Luchtvervuiling

Hoe beïnvloedt luchtvervuiling onze gezondheid? En wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor schone lucht?

Per dag ademen we wel 18.000 liter lucht in. Door intensieve landbouw, industrie en verkeer is de concentratie fijnstof op de meeste plekken in Europa veel te hoog. En dat leidt jaarlijks tot honderdduizenden doden.

Op dinsdagavond 9 april organiseert Studium Generale (Universiteit Utrecht) een Science Café Utrecht over de luchtvervuiling in Tivoli Vredenburg.

Met omgevingsepidemioloog dr. Ulrike Gehring (UU) over de invloed van luchtvervuiling op de gezondheid van kinderen, omgevingsepidemioloog Fleur Froeling (UU) over de gezondheidseffecten van houtkachels en milieujurist prof. dr. Marlon Boeve (UU) over de mogelijkheden van het recht.

Meer informatie

Expertisegebieden

Luchtkwaliteit

Ontcijferen van het exposoom

Ontcijferen van het exposoom

De omgeving waarin we leven heeft een dominante invloed op onze gezondheid. Het verklaart naar schatting zeventig procent van de chronische ziektelast. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, de lucht die we inademen en met wie we omgaan; al deze omgevingsfactoren spelen een rol. De combinatie van deze factoren gedurende de levensloop wordt het exposoom genoemd. Er is algemene (wetenschappelijke) consensus dat meer inzicht in het exposoom de huidige ziektelast zal helpen verklaren en dat het aanknopingspunten biedt voor preventie ...

Lees Meer
LinkedinYouTube