Evenementen

Pathways to Sustainability Congres 'See the future'

4 Apr 2023 | 09.30 - 16.30 TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht

Het congres Pathways to Sustainability 2023 vindt plaats op 4 april. Wij bieden u inspirerende sprekers, die vanuit verschillende perspectieven nadenken over het thema van dit jaar See the future.

"Hier zijn we in 2060. De planeet is een totaal andere plek vergeleken met vroeger, de jaren 2020. Wat begon als een behoefte aan verandering in de 'transition twenties' werd een diepe transformatie, zowel van de natuur als van de samenleving. Klimaatverandering heeft het aangezicht van de aarde veranderd, op plaatsen leven we nu mét water, niet ertegen. Op andere plaatsen zien we nu de sociale gevolgen van de ontwrichting van de 'watertorens' van de wereld. Evenwicht, inmiddels een woord voor de geschiedenislessen. Ja, er zijn nog veel tegenslagen en conflicten, maar het voelt toch als een nieuw tijdperk. Duurzaamheid (om dat begrip uit het verleden te gebruiken!) staat nu centraal in onze politiek. Maar het is niet langer een 'toevoeging'; we definiëren onszelf nu anders. Sociaal-ecologische relaties staan centraal, Von Humboldts 'web van het leven' is nu het eerste waar in onze curricula over wordt nagedacht. Ecocide is een gevestigde misdaad. Er zijn nieuwe technologieën ontstaan en mensen zijn hun leven gaan leiden volgens nieuwe waarden, wat dachten ze vroeger toen een goed leven gebaseerd was op consumptie? Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat, maar het lijdt geen twijfel dat de 21e eeuw de geschiedenisboeken in zal gaan als de eeuw van de ecologie."

Terug naar 2023, we hebben het genoegen de datum en het thema bekend te maken en nodigen u uit om alvast na te denken over hoe u zou kunnen bijdragen. We volgen bewust een ander congresformat. Met het jaar 2060 als uitgangspunt krijgen we nieuwe inzichten in de uitdagingen van de transformatie, de grote verschuivingen die we moeten overwegen als we over duurzaamheid denken in termen van veertig jaar of langer. Samen kijken we terug, maken we stukjes en leren we. Hoe zien de veranderingen eruit die we teweeg hebben kunnen brengen? Wat/wie waren de cruciale triggers voor deze transformatie? En hebben wij (of beter: wie heeft) ze zien aankomen in 2023?

Ga met ons mee op deze reis naar de toekomst!

Het congresprogramma is van 9.30 tot 16.30 uur en wordt gevolgd door een borrel. We hopen u daar te zien!

Congresprogramma en meer informatie

Meld je aan

 

Ontcijferen van het exposoom

Ontcijferen van het exposoom

De omgeving waarin we leven heeft een dominante invloed op onze gezondheid. Het verklaart naar schatting zeventig procent van de chronische ziektelast. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, de lucht die we inademen en met wie we omgaan; al deze omgevingsfactoren spelen een rol. De combinatie van deze factoren gedurende de levensloop wordt het exposoom genoemd. Er is algemene (wetenschappelijke) consensus dat meer inzicht in het exposoom de huidige ziektelast zal helpen verklaren en dat het aanknopingspunten biedt voor preventie ...

Lees Meer
LinkedinYouTube